Olyckliga små ”hattar” gav automatiskt en livsstilsförändring

2023-05-15

Sköna maj välkommen!🔆 Eller?🙄

Jag lovade mina följare på Instagram att jag skulle göra ett lite längre inlägg här som förklarar varför jag tills vidare inte tar emot klienter fysiskt i mitt hem. Det är nämligen så att jag för några månader sedan började få allt mer smärta i kroppen. Smärtan hoppade runt mellan de stora lederna i främst knän och axlar. Det gick sällan en dag mellan att smärtan dök upp lite här och var och det började bli rätt slitsamt för både kropp och knopp att inte vara smärtfri någongång under dygnet förutom när jag sov. Vissa nätter dök smärta upp även då.
De sista veckorna i april så utökade smärtan till de mindre lederna och även upp i nacken och käkarna och det började bli mer eller mindre outhärdligt faktiskt.
På självaste Valborgsmässoafton hade det nått sin kulmen och jag hade beslutat mig för att gå till Närhälsan påföljande vardag för att kolla upp vad all smärta kunde bero på.

Dagen efter på 1:a maj vaknar jag upp alldeles rödflammig över hela bålen och beslutar mig för att uppsöka Alléjouren eftersom det var en röd dag och jag var orolig för att all smärta skulle ha utlöst stress i kroppen och att bältros hade uppstått. Väl på Alléjouren fick jag redan på att det inte var bältros(tack o lov🙏) men däremot gav dem mig en remiss till akuten pga av alla smärtor i jag hade i kroppen. Dem var oroliga för att det kunde vara muskelreumatism som hade satt sig på de stora kärlen som leder upp till hjärnan😳

Så…väl på akuten, efter att ha väntat där i 11 timmar pga av att det var första maj och många äldre hade begett sig ut och tyvärr ramlar och fått frakturer😔 så fick jag åka hem med en startdos kortison i handen och med en vidare utredning, genom Närhälsan, gällande just muskelreumatism. Ok🙄

Det var ju inte så jag hade tänkt mig att fira in ”sköna maj” direkt, men men, nu blev det så🤷‍♀️

PMR(Polymyalgia Reumatica) vilket alltså då är muskelreumatism i dagligt tal, vad är då det? Ja, om det tvistar de lärde, men för den som är mer nyfiken på det så finns massor att läsa om det. Själv har jag både gjort det och även gått djupare in i vad som sker inne i min kropp. För även om jag ”bara” står under utredningar för det nu så verkar läkaren på Närhälsan redan rätt övertygad om att det är det jag har.

Men för att återgå till vad som skett/sker i min kropp (och här kommer det korta svaret😉) så är det så att mina binjurar inte lyckas framställa tillräckligt mycket kortisol i min kropp och det är därför jag nu får äta kortison ett tag framöver. Kortison är alltså den kemiska ersättningen jag får för att hjälpa min kropp som just nu inte har tillräckligt med kortisol att ge mig🙏

Varför slutar kroppen att utsöndra kortisol då?🤓

Ja, det kan finnas flera orsaker, men i mitt fall så har jag sen snart 20 år tillbaka med mig utmattningssyndrom, så det tror jag är en del i kråksången. Sen är kosthållning och livsstil en stor del i vad som kan påverka kortisolutsöndringen också…och ålder😅 Själv tycker jag inte att jag har ätit dåligt, men kanske lite smalt och inte riktigt så näringsrikt som jag borde. Inte är det så heller att jag bara varit en soffpotatis, men jag har heller inte varit en träningsmänniska sen jag kom in i medelåldern…tyvärr.

Så, vad gör man då med trötta små binjurar(se ”hattarna” på njurarna på bilden ovan, dom ser ut som små svampar nästan✨🍄🍄✨😍) som inte längre orka hjälpa kroppen som de brukar?🤔 Jag tvekade inte för en sekund över att direkt lägga om min kost till antiinflammatorisk kost eftersom det är en kronisk inflammation jag har i kroppen(även sen tidigare med mina atrosknän🙄). Så det har jag gjort🥰 Och nu när kortisonet äntligen verkar ha ställts in i rätt dos för mig och all smärta(nästan) har lämnat min kropp, ja då är det ju inget att fundera över, det är bara att fortsätta ta hand om mig i det jag kan. Så rörelseövningarna(så blodcirkulationen kommer igång och kan hjälpa mig att börja läka inifrån) och rörelse i största allmänhet är det som jag är mitt i just nu att börja ”bygga upp” mig igen❤️

En sak som varit och är rätt påtaglig mitt upp i all smärta, och inte minst som kvarstår nu efter att smärtan har lättat, det är den totala utmattning som jag fortfarande bär på😴Det är en sån enorm hjärntrötthet som följer med kronisk smärta(iallafall för mig) att jag idag inte förstår hur jag orkade med att ta mig igenom dagarna de sista veckorna innan jag kom till läkaren. Nu är jag sjukskriven i en månad framåt för ha tid att kunna komma tillbaka både rent fysiskt och mentalt. Och jag är såå tacksam över det för inget annat hade varit möjligt…inget, jag lovar.

Muskelreumatism läker ut, men det kan ta 1-3 år med en liten underhållsdos av kortison, sägs det. Nu har jag lite svårt att se mig äta kortison så länge, men vi får se. I dagsläget är jag tacksam över att det finns kortison när mina små ”hattar” inte riktigt orkar med att producera mitt kroppsegna kortisol✨🙏✨

Men håll ut små ”hattar”! Jag lovar att göra ALLT jag kan för att hjälpa er med det i resten av vårt gemensamma liv❤️😘😘

2 reaktioner på ”Olyckliga små ”hattar” gav automatiskt en livsstilsförändring”

 1. Finaste Tina! Vilken härva! Ta hand om hela Dennis! På alla sätt!

  För mej som är lite bekväm med kosten så blir jag nyfiken vad du äter när du nu ändrat matvanor? Typ exempelvis..🤔 Nu när jag snart ”skiftar livsstil” och får mycket mer tid så tänkte jag nämligen även ändra mat-intaget.

  1. Haha, vilket skönt namn du precis gav min kropp – hon skall fr.o.m nu alltid få heta Dennis!🌟🙌🥰🔆
   Förstår att det är autokorrigeringen eller universum som har ett finger med i spelet där☝️😉 Och jag lovar att jag skall ta hand om Dennis, tack🙏🌸🤗

   Mitt korta svar på din fråga är att jag helt har slutat med gluten och mjölkprodukter🙌😎🔆
   Det innebär att jag inte eldar på min redan inneboende inflammation.🔥❌☝️🤨
   Men jag är ju inte så bra på korta svar när jag är intresserad av en fråga, så här kommer lite mer, om du orkar läsa😉

   Det jag sen alltid tänker kring varje måltid är att min kropp faktiskt behöver:
   🥚protein
   🥔 kolhydrater
   🥑och fett
   …alltså vid VARJE måltid🔆

   Nu äter jag inte kött, men fisk, så det blir en del både fisk och ägg som bas gällande proteinet.
   Vad det gäller kolhydrater så finns det ju även i produkter som har både protein och fett i sig, så där får man se till att det inte blir för mycket av den varan eftersom kolhydrater i för stora mängder fungerar som socker i kroppen. Men vi behöver ju även det faktiskt.
   När det gäller fett så finns det också i t.ex fetare fisk och ägg, men det kanske man inte alltid äter. Mina favoriter gällande fett just nu är avokado och jordnötssmör, om jag behöver lägga till lite extra fett.. äkta fett är ju såå gott!😋

   Och när mjölkprodukter går bort, som i mitt fall, så är även olivolja det enda jag nästan kör på nu både när jag steker och ringlar över färska grönsaker. En lite godare kvalitet på olivoljan över grönsakerna kan jag tipsa om, det blir mumma det🫒👌🏼😋
   Måste bara tala om varför jag har valt bort mjölkprodukter. Det är egentligen ett tillväxthormon i mjölkprodukter, som är till för att kalvarna skall växa🐮 Det som sker i vår kropp när vi människor får i oss t.ex mjölk är att det istället ser till att sätta fart på processen med de cancerceller vi alla redan har inom oss, men som ligger oaktiverade/sovandes. Dessa kan alltså sätta igång och börja aktiveras inom oss av tillväxthormonet. Sen är det som sagt som att man eldar på allt annat i kroppen, särskilt om man som jag då redan har en kronisk inflammation. Onödigt tycker jag nu när jag har vetskap om det.

   Så tänker och gör jag sen en dryg månad tillbaka nu. Men var och en får såklart känna efter själva vad som passar personen bäst. För vi är alla olika med olika kroppar som behöver personlig omvårdnad utefter var vi befinner oss i livet❤️

   Lycka till med DIN nya livsstil!❤️🤗🌈

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *